Burun Kanaması hangi yaşta olursa olsun can sıkıcıdır. Basit burun karıştırmadan tutunda ciddi burun tümörlerine kadar durumlar burun kanamasına yolaçabilir.
Burun kanamasında sebep her yaşta farklı olabilir. Çocuk yaş grubunda burun karıştırma,sinüzit ve alerjik rinit sebepken, gençlik yıllarında sinüzit atağı, allerji veya burna alınan travmalar ön plana çıkabiliyor.50 yaş üstünde tekrarlayan burun kanaması sebep çok yüksek ihtimalle yüksek tansiyon veya aspirin coumadin gibi ilaç kullanımı oluyor.
Burun Kanamasında İlk Müdahale
Epistaksisde hangi yaş grubu olursa olsun ilk önce hasta sakinleştirilmeli. Hemen burun kanatları sıkılıp baş öne doğru eğilmelidir.Baş arkaya atmak gereksiz kan yutmaya ve ajitasyona yol açar.Burun kanatlardan sıkıldığı halde 3-5 dakika içinde kanama durmuyorsa enseye soğuk uygulama yapılıp en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Sağlık kuruluşunda hastaya hemen damar yolu açılmalı,kan basıncına bakılmalı,kanama ve pıhtılaşamayı gösteren kan tetkikleri yapılmalı ve bu arada hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır.Muayenede kanama odağı görülmeye çalışılmalı gerekirse hasta sümkürtülerek burun içi temizlenmelidir.
Kan basıncı yüksek olan hastaya gerekli medikal tedavi sonrası tansiyon normale geldiğinde kanama da duracaktır.İlk müdahelelere rağmen kanama durmuyorsa ön burun tamponu konulmalı ve bir süre beklenmelidir yine kanama durmuyorsa arka burun tamponu konulmalıdır.
Bunları bazan ameliyathane ortamında da yapmak zorunda kalabiliyoruz.Ön tamponla kanama durmuşsa hasta gerekli tedavisi düzenlenerek eve gönderilebilir.Arka tampon konulmak zorunda kalınan hastalar hastaneye yatırılmalı ve gerekli tedavisi burada yapılmalıdır.
Tamponlar kanamanın sebebine göre 2-5 gün burunda tutulmak zorunda kalınabilir.Bu süreçte antibiyotik alınmalıdır.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalı?
– Tekrarlayan burun kanamalarında
– Burun dışında başka yerlerden kanama olması durumunda (örneğin idrar ve dışkılama ile)
– Vücutta hafif darbelerle bile morarma ve çürüklerin varlığında
– Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığı durumlarda
– Pıhtılaşma bozukluğu yaratabilecek karaciğer, böbrek veya hemofili gibi hastalıkların bulunduğu durumlarda
– Yakın zamanda kemoterapi alınmış olması durumunda mutlaka hekim ile temasa geçilmelidir.
Burun kanaması hastasında,özellikle genç erişkin ve tekrarlayan kanamada, mutlaka endoskopik burun muayenesi yapılmalı ve geniz(nazofarenks) bölgesi gözlenmelidir. Bazı geniz bölgesi damar tümörleri burun kanaması ile kendini gösterebilir ki bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Burun Kanamasında Tavsiyeler
– Burun karıştırılmamalı ve şiddetli sümkürmelerden kaçınılmalı
– Ağır aktivitelerden kaçınılmalı ve ağırlık kaldırılmamalıdır
– Baş kalp seviyesinden yüksekte tutulmalıdır
– Bulunulan ortam nemlendirilmeye çalışılmalıdır
– Sıcak ve baharatlı yenmemelidir
– Sıcak su ile banyo yapılmamalı, ılık su tercih edilmelidir
– Aspirin veya anti-inflamatuvar ilaçlar alınmamalı, ancak mecburiyet varsa doktora danışılarak kullanılmalıdır.
Burun Kanaması Tedavisi Fiyatları 2024
Burun Kanaması Tedavisi Fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.