- Ameliyat sonrası 1-2 gün hafif ağrı kesiciler ile kontrol edilecek basit ağrılar olabilir. En geç 3. günden sonra ağrı kesici ihtiyacı kalmayacaktır.
- Burun içinde değişmekle beraber genelde 3-4 gün tutulan silikon delikli tamponlar olabilir. Bu süreçte burun ucunda hafif sızıntı ve arada ağızdan nefes almak durumunda kalınabilir ki bu durum geçicidir. Tamponlar alındığı andan itibaren nefesin rahatladığını ve daha rahat nefes aldığınızı hissedersiniz.
- Tamponlar alınır alınmaz başlanacak okyanus suyu spreyler, özellikle vitamin içeren yağlı damlalar, yıkamalar ile burun açıklığı daha çok hissedilecek ve iyileşme hızlanacaktır. Zaten ideal rinoplasti için ‘’nefes alan burun’’ ameliyatın olmaz ise olmazıdır. Bu sprey ve damlaların ameliyat sonrası 2-3 hafta belli aralıklar ile uygulanması burnun sürekli açık ve nemli kalmasını sağlayacaktır.
- İlk 3 gün mümkün olduğunca sümkürmekten kaçınılmalı, karın içi basıncını artıracak (ıkınmak gibi) aktivasyonlar yapılmamalıdır.
- Ameliyattan 3 saat sonra ilk olarak hafif sulu gıdalar ile başlanıp ertesi gün katı normal gıdalara geçilebilir. Ameliyattan sonra 7-10 gün boyunca bol su içmek ve mümkün olduğunca posalı yiyecekler genel olarak tavsiye ettiğimiz beslenme şeklidir.
- Ameliyatın ertesi günü burun üstü alçı korunarak ılık bir duş alınabilir. Alçı ıslansa da sorun olmayacaktır.
- Ameliyat sonrası 2. günde max. seviyeye ulaşacak göz etrafında şişlik ve morluk olabilir. Bunun seviyesi kişiden kişiye ve cilt yapısına bağlı olarak değişebilir. Şişlik ve morluğun çok olması işlerin kötü gittiğini yada az olması iyi gittiği anlamına gelmez. Ayrıca son yıllarda daha çok kullandığımız piezo cihazı ve testere tarzı kemik kırıcılar ile bu şişlik ve morluklar minimum seviyelere inmiştir. Şişlikleri azaltmak için ameliyat sonrası ilk 24 saat soğuk jel kompres veya buz uygulamak,başın 30 derece yukarda yatılması iyi gelecektir. Morluklar 3. günde inmeye başlar ve ameliyat sonrası 7-10.günde tama yakın düzelecektir.
- Ameliyat sonrası 7. günde alçı alınır, burun içi pansumanı yapılarak hasta rahatlatılır. Daha sonra ilk 1 ayda belli aralıklar ile kontrolde görülüp burun içi pansumanı yenilenir. Şişlikler ilk 1 ayda çok büyük oranda inse de tam olarak burnun gerçek şeklini alması ameliyat sonrası 6-8. ayı bulacaktır. Bu süreçte sadece doktorun ve hastanın farkettiği minik şişlik ve asimetriler olabilir.
- Ameliyat sonrası ilk 3 ay güneşten mümkün olduğunca korunmalı (koruyucu krem veya şapka ile) ve gözlük takılmamalıdır. Dereceli gözlük kullanmak zorunda ise hasta ilk 3 ay lens kullanmalıdır. Ameliyat sonrası hastalar belli aralıklar ile görülür ve fotoğraflanır.