Uyku Apnesi; Yapılan çalışmalarda hipertansiyon hastalarının %35`i günde 2 tane tansiyon ilacı kullanmalarına rağmen tansiyonların normale gelmediği gözlemlenmiştir (dirençli hipertansiyon). Bu hastaların da çoğunluğunda uyku apnesi olduğu tespit edilmiştir.
Dirençli hipertansiyonu olan hastalara yapılacak uyku testiyle tanısı konup ve ardından uyku apnesi ve hipertansiyon yapılacak tedaviyle (diyet, cerrahi, CPAP gibi) yüksek tansiyonda düzelme (regüle) olduğu gözlenebilir.
Yine yapılan bir çalışmada hipertansiyonun uykuda saatteki apne sayısıyla doğru orantılı olduğu gözlenmiştir. Uykuda apne sırasında tansiyon yüksek seyreder ve bu yükseklik gündüze de yansır ki bu da regüle olmayan tansiyonun en önemli sebebidir.
Uyku apnesiyle,kandaki oksijen seviyesi azalır, karbondioksit seviyesi artar bu da hipertansiyon ve kalp-damar kontrol merkezini refleks olarak etkiler. Ayrıca beynin oksijensiz kalması da bu yolla tansiyonu yükseltir.
Yine yapılan çalışmalar göstermiştir ki uyku apnesi kalp krizi riskini ve genel kalp hastalıklarını artırmaktadır. Uyku apnesi olan hastalar olmayan hastalara göre uykuda 3 kat daha ölüm riskine sahiptir. Uyku apnesi gece ani ölümlerin en sık sebebidir.
Apne ile hipertansiyon arasındaki ortak noktalar
– Kan basıncında değişiklikte artış
– Horlama
– Böbrek harabiyeti.
– Diyabet (şeker hastalığı)
– Genetik özellikler
– Apnede de hipertansiyonda da obezite vardır
– Her iki hastalık da erkeklerde daha çok görülür
– Kilo verme ile düzelirler
– İkiside ileri yaş hastalığıdır genelde
– Kan tetkikleri benzerdir
– Genelde ikisinde de alkol kullanımı vardır
– Yüksek kan seviyeleri vardır
– İkisinde de belli hormon ve enzimlerde benzer değişiklikler vardır
– Kanda oksijen azalması vardır
BUNLARIN IŞIĞINDA HİPERTANSİYON NASIL CİDDİYE ALINIP TEDAVİSİ GEREKİYORSA, UYKU APNESİ DE CİDDİYE ALINMALI VE GEREKLİ ÖNLEMLER ZAMANINDA ALINMALIDIR…