Alerjik Rinit Tedavisi, kesinlikle standart değildir ve kişiseldir. Hastanın yaşı, genel durumu, eşlik eden hastalıkları, hastalığının şiddeti ve tedaviye uyumu gibi etkenlere göre bireysel bir tedavi stratejisi izlenir.
Ne alerjisi olursa olsun tedavide 4 alternatif vardır. Birlikte veya tek başına kullanılabilir.
İlaç Tedavisi: İlaç tedavinin her basamağında vardır. Bunlar kortizonlu burun spreyleri, serum fizyolojikli burun spreyleri, burun açıcı (dekonjestan) haplar, antihistaminik haplar, alerjiyle teması farklı şekilde önleyen (antilökotrien) haplar.
Serum fizyolojikli burun spreyleri her yaşta özellikle gebelikte rahatlıkla kullandığımız burunda mekanik temizlik sağlayan yıkama solüsyonlarıdır. Hazır şekilde eczanelerden temin edilebildiği gibi evde kendimizde hazırlayabiliriz.
Bunun için bir bardak kaynamış sıcak suya 1 çay kaşığı tuz,1 çay kaşığı da karbonat attıktan sonra karıştırılır. Soğuduktan sonra burna enjektörlerle sıkılır ve burun temizlenir. 5 ile 7 gün aralıksız yapılabilir.
Kortizonlu burun spreyleri alerjik rinit 1. basamak tedavidir. Kullanımı sırasında baş öne doğru eğilir ve sprey her burun deliğine ikişer defa sıkılır ardından içe doğru nefes çekilir ve spreyin etkisi artırılır. 2 hatta 3 kutu sprey aralıksız olarak kullanılabilir.
Özellikle yeni nesil spreylerde sistemik yan etki çok azdır ve 2 yaştan itibaren kullanılabilir.Lokal yan etkiler ise burunda kabuklanma,kanama ve kurumaya sebep olabilir.
Haplardan burun açıcı (dekonjestan) olanlar 5-7 gün süresince kullanılabilir. Yan etkisi nedeniyle kalp, tansiyon, prostat büyümesi olanlar ve glokom hastalarında dikkatli kullanılmalıdır. Günde 2`den fazla kullanmak boğazda kuruluğu artırır, uyku hali yaratabilir ki yine dikkatli kullanılmalıdır.
Antihistaminik adı verilen burunda akıntı, hapşırma ve kaşıntıya iyi gelen haplardan da 1 ya da 2 ay düzenli kullanılabilir. Burun tıkanıklığı dışında tüm alerjik rinit şikayetlerine iyi gelir. Özellikle yeni jenerasyon antihistaminiklerde yan etki de azdır. En sık görülebilecek yan etkileri uyku hali, sersemliktir. Tedavide çoğunlukla 2. basamaktır ve steroidli spreylerle kombine kullanılabilir.
Antilökotrien adı verilen ilaçlar ise özellikle akciğer şikayeti olan hastalarda etkilidir. Alerjenin hücre duvarına yapışmasını engeller ki diğer ilaçlardan farklı bir etki mekanizması vardır. Çocuklarda kullanımı çiğneme tableti şeklindedir.Akut durumlarda etkisi yoktur. Korunma amaçlı kullanılır.
Korunma Tedavisi: Alerjik rinitte en önemli tedavi korunmadır. Öncelikle yapılacak basit bir testle alerjen tespit edilebilirse ona göre korunma önlemleri alınmalıdır. En sık görülen alerji sebebi ev tozlarıdır ki ortamı, yatak odasını ona göre dizayn etmek önemlidir.
Hayvan tüyü alerjisinde hayvanın mutlaka ortamdan uzaklaştırılması gerekmektedir. Buna rağmen 3-4 ay ortamda alerjenler kalabilir. Polen alerjisinde polen mevsimine dikkat etmek gerekir ve polen yükünü ortamda tutmayacak her türlü önlem alınmalıdır.
Diğer tedavilerden hangisi alınırsa alınsın korunma mutlaka yapılmalıdır. Bu bir yaşam biçimidir ve gelecekte astım gibi ciddi bir hastalıkla karşılaşmamak için alerjenden ömür boyu korunulmalıdır.
İmmünoterapi (Aşı) Tedavisi: Aşı tedavisi alerjik rinitte kalıcı olan tek tedavidir. Bu tedavinin mantığı alerjenin az dozlarda hastaya verilmesi ve hastanın duyarsızlaştırılmasıdır. Tedavi süresi 3.5 yıldır ve az dozdan başlayarak yüksek dozlara çıkılır ve kişi bu alerjene karşı duyarsızlaştırılır.
Literatürdeki ortalama başarı %60-%90 arasında değişmekle beraber benim kendi çalışmamda bu oran %89`dur, iyi hasta seçiminde tedavi oranı yüksek tutulabilir. Bir hastanın aşı tedavisine uygunluğunu yapılacak alerjik prick testiyle karar verilir.
Aşı tedavisi günümüzde 2 şekilde yapılmaktadır. Subkutan (cilt altı) ve Sublingual (dil altı) olmak üzere. Dil altı olan tedavide kullanım daha kolay ve yan etki potansiyeli daha düşüktür.
Cerrahi Tedavi: Alerjik rinitte cerrahi tedavi yardımcı tedavidir. Burunda deviasyon, konka hipertrofisi, nazal polip veya sinüzit gibi organik patolojiler cerrahi olarak düzeltilirse en azından burun tıkanıklığını azaltılıp burnun fizyolojisini düzeltebiliriz. Cerrahi hiç şüphesiz alerjiyi düzeltmez fakat alerjinin yol açtığı patolojileri ortadan kaldırabilir.
Hangi tedavi yapılırsa yapılsın, alerjik rinit bir yaşam biçimidir ve hastanın düzenli takibi ve tedavisi bu konuda tecrübeli bir ekip tarafından yapılmalıdır.
Alerjik Rinit Tedavisi Fiyatları 2024
Alerjik rinit tedavisi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.