Toplumda baş ağrısı deyince ilk akla gelen sinüzittir. Fakat yapılan çalışmalar aslında bunun böyle olmadığını söylemektedir. Sinüzit, total baş ağrılarının %5-10`unu oluşturmaktadır. Ayrıca müzmin (kronik) sinüzit de baş ağrısı yok denecek kadar azdır. Sinüzite bağlı baş ağrısı yeni başlayan (akut) sinüzitte görülür.
Sinüzitte baş ağrısından önce burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkli burun akıntısı, gözlerde ve şakakta dolgunluk, öksürük, geniz akıntısı gibi şikayetler gelir. Baş ağrısının lokalizasyonu da çok önemlidir. Şakak sinüslerinde ağrı şakaklarda hissedilir, yanak sinüslerinde ağrı göz altlarında burun kökünde ve yüzde hissedilir. En arka sinüs (sfenoid sinüs) ağrısı ise ensede hissedilir.
En Sık Görülen Baş Ağrıları
1- Sinüs hastalığı ile direkt ilişkisi olan baş ağrıları
2- Sinüs hastalığı dışında nedeni bilinen baş ağrıları
3- Nedeni bulunamayan baş ağrıları
Baş ve yüz ağrıları nedeni ile KBB’ye gelen hastaların çoğunda baş ağrısı damarsal kökenlidir. Sinüs (ostiumları) ağızları ağrıya hassastır. Buna karşı sinüslerin içini döşeyen mukoza ağrıya karşı duyarsızdır. Sinüs ağrıları sinüslerin ostiumları tıkandığında hissedilir hale gelir.
Konkalarda (burun etleri) ileri derecede ağrıya hassas dokulardır. Genellikle burun ve sinüs hastalıklarından kaynak alan ağrılar baş arkasına ve enseye yansırlar. Sinüs içindeki basınç sadece başta bir dolgunluk hissi ortaya çıkarır. Özellikle alt burun etlerinde streslerin, yorgunlukların, endişe ve ruhsal durumların ortaya çıkardığı damarsal değişiklikler konkalarda ağrı nedeni olurlar.
Burun orta bölmesi (septum) eğriliklerinde ağrının nedeni, eğriliğin konkalara (burun etlerine) baskısıdır ki buna temas baş ağrısı denir. Bu baskı önde olduğunda çoğunlukla yüz bölgesinde hissedilir. Yukarıda olduğunda alın bölgesinde, arkada olduğunda gözlerin arkasında duyulur.
Bu şekilde baş ağrısının derecesi, baskının ve tıkanıklık derecesi ile orantılıdır. Kişinin yattığı taraftaki burun etleri yer çekimi etkisiyle kan ile dolarak şişer ve eğer etlerin şiştiği tarafta bir de burun orta bölmesinde eğrilik varsa kişide bu tarafta bir baş ağrısı da ortaya çıkacaktır.
Hasta aksi yöne yattığında bu baş ağrısının olmadığını söyler. Bu kişilerde çarpık orta bölmeyi düzeltmek ve etleri gerekli ilaçlarla büzmek baş ağrısını ortadan kaldırır.
Sinüs Hastalığı Dışında En Sık Görülen Baş Ağrıları
Gerilim tipi baş ağrısı: Baş ağrısı daha çok şakaklardadır. Süreklilik vardır, özellikle buradaki kasların spazmı ile oluşur.
Migren: Ataklar halinde gelir. Ağrı ile beraber bulantı, kusma, gözlerde ışık huzmesi olabilir. Işığa ve gürültüye duyarlılık vardır. Çoğunlukla tek taraflıdır.
Küme baş ağrısı: Çoğunlukla tek göz etrafında veya arkasında hissedilir. Baş ağrısıyla beraber gözlerde yaşarma veya burun akıntısı vardır.
Aslında, sinüzit olduğu düşünülen baş ağrıların çoğunluğunu damarsal ağrılar oluşturur.